Overtoom 245, 1054 HV, Amsterdam | [email protected] | +31.20.8899001

⟵ Rerug naar het artikel

De 12 voedingsmiddelen die het ijzergehalte veel sneller verhogen dan klassieke supplementen

Volgens recente cijfers van het RIVM herstelt 1 op de 5 Nederlanders met lichte bloedarmoede binnen vier weken door voeding, terwijl supplementen gemiddeld dubbel zoveel tijd nodig hebben.

De discussie rond ijzersupplementen laait opnieuw op nu voedingsonderzoeken uit Wageningen en Gent aantonen dat bepaalde natuurlijke producten sneller en efficiënter ijzer opnemen dan synthetische tabletten. De vraag rijst of de vertrouwde pil zijn status als standaardoplossing verliest, terwijl supermarkten en sporters steeds vaker teruggrijpen naar voedingsstrategieën met directe biologische impact.

Waar de klassieke pil tekortschiet

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat wereldwijd meer dan 30% van de bevolking met ijzertekort kampt. Toch blijkt uit een meta-analyse van de European Food Safety Authority (EFSA) dat synthetische supplementen slechts tussen 10 en 15% van het aanwezige ijzer effectief laten opnemen. Het resterende deel verlaat het lichaam ongebruikt, vaak gepaard met maagklachten of obstipatie.

Dat staat in scherp contrast met heemijzer uit dierlijke producten, waarvan tot 35% direct wordt opgenomen. De fysiologische logica is eenvoudig: natuurlijk gebonden ijzer vereist minder omzetting in het spijsverteringskanaal. Maar de maatschappelijke realiteit is complexer, want vleesreductie blijft een beleidsdoel in veel Europese landen.

Twaalf etenswaren die beter scoren dan supplementen

Onderstaande lijst is samengesteld op basis van analyses van het Nederlands Voedingscentrum en recente publicaties in *Nutrition Reviews*. De waarden verwijzen naar milligrammen (mg) ijzer per 100 gram product en de geschatte opname-efficiëntie bij gezonde volwassenen.

Voedingsmiddel IJzer (mg/100g) Opname-efficiëntie (%)
Lever (rund) 6,5 35
Mosselen 6,7 30
Linzensoep (gekookt) 3,3 18
Pompoenpitten 8,8 20
Tahini (sesampasta) 9,0 22
Kikkererwten 2,9 19
Kipfilet (biologisch) 1,3 32
Taugé (sojascheuten) 2,5 17
Cacao (ongezoet poeder) 11,9 16
Sardines op olie 2,7

Geef je feedback

Beoordeel als eerste deze post
of laat een gedetailleerde recensie achter


Deel deze post nu!


8 beoordelingen op "De 12 voedingsmiddelen die het ijzergehalte veel sneller verhogen dan klassieke supplementen"

Laat een recensie achter

8 meningen