Wanneer je met je kinderen op vakantie gaat is het misschien spannend als je er aan denkt hoe het zal gaan met zowel hun als jouw nachtrust. Slapen in een andere omgeving is altijd spannend, zowel voor je kinderen als voor jou. Je slaapt niet in dezelfde omgeving, hetzelfde bed en je hebt een ander matras of kussen ter beschikking. Belangrijk is om het slaapritueel zo veel mogelijk hetzelfde te laten volgen als dat dit thuis wordt gebeurd.

Actieve periode

Tijdens de vakantie hebben kinderen vaak een erg actieve periode met bijvoorbeeld zwemmen, spelen, rennen, wandelen en veel in de buitenlucht zijn. Wanneer het ook nog eens warm is buiten kan dit zorgen voor behoorlijk slaperige kinderen op het einde van de dag. Het kan ook zijn dat je kleintje midden op de dag een flinke dip krijgt, misschien is het dan tijd om even een rustig plekje op te zoeken.

Slaapritme

Kinderen voelen zich vaak het meest prettig wanneer je vasthoudt aan een vast ritueel./ Neem bijvoorbeeld de vertrouwde knuffels mee, lees nog een verhaaltje voor wanneer ze gaan slapen en probeer op dezelfde tijden je kinderen naar bed te brengen. Natuurlijk kunnen de slaaptijden wat aangepast worden maar zorg er niet voor dat heel het ritme ontregeld wordt. Ook een middagdutje tijdens de vakantie kan natuurlijk geen kwaad, maak je kind wel tijdig wakker voordat deze straks ’s avonds niet meer in slaap kan komen.