Mocht je zorg nodig hebben in het buitenland, dan kan je dat verhalen op meerdere partijen: de zorgverzekeraar en/of de reisverzekeraar. Omdat er dus twee partijen zijn die je kosten kunnen vergoeden, is er een akkoord tussen de partijen gemaakt. Dit wordt het Convenant Samenloop Reis- en zorgverzekeringen genoemd.

Wie bel ik als eerste?

Beide partijen kunnen dus vergoedingen betalen aan de hand van de dekkingen die je hebt lopen. Zo kan je de zorgverzekeraar bellen. Met de basisverzekering en eventuele aanvullende verzekering kan je de vergoeding krijgen. Daarnaast kan je dus de verzekeraar van je reisverzekering een belletje geven, maar dan dien je wel verzekerd zijn tegen medische kosten. Het maakt eigenlijk niet uit welke partij je als eerste belt: de gene die je als eerste belt moet actie ondernemen en garanties afgeven voor het betalen van de zorgkosten aan de buitenlandse zorgverleners.

Uiteindelijk zullen de vergoedingen verdeelt worden. Als je dekking hebt van je zorgverzekering en van je reisverzekering, dan zullen de verzekeraars deze delen. De kosten die de basisverzekering dekt, zal de zorgverzekeraar betalen (met eigen risico), de kosten die aanvullende verzekeringen dekken, zal de zorgverzekeraar betalen (zonder eigen risico). Dan zal de reisverzekeraar de kosten vergoeden waarvoor je dekking hebt bij de reisverzekering, en de overige kosten zal de verzekerde zelf moeten betalen.

Eigen risico verzekeren

Het eigen risico speelt een redelijk grote rol bij de zorgverzekering. Vooral het zorgverzekering vergelijken kan hierdoor extra interessant worden, vanwege de premiekortingen. Maar ook in het buitenland geldt dat je het eigen risico moet betalen voor zorg uit de basisverzekering. Via sommige reisverzekeringen kan je je ook hiertegen verzekeren. Deze kosten worden vaak meteen meegenomen bij de claimafhandeling. Ook is het mogelijk dat de reisverzekeraar zelf een eigen risico hanteert. Vaak is dit niet meer dan 100 euro. Lees hiervoor altijd goed de voorwaarden.