Af en toe is het prettig om een weekendje weg te gaan en leuke, historische plaatsen te bezoeken waar de architectuur je helemaal terug in de tijd brengt. Monschau is precies zo een dorp. Monschau ligt tussen België en Duitsland en wel te midden van de hellingen van het natuurpark De Hoge Venen-Eifel.

Monschau, die voorheen Montjoie heette, is hoogst waarschijnlijk in de dertiende eeuw door de hertogen van Limburg gesticht. Zoals je je al kunt voorstellen heeft het heel wat geschiedenis achter zich liggen. Zo kwam Monschau in 1433 onder heerschappij van het hertogdom Jülich, kreeg het in 1596 een Leprakolonie en groeide de stad dankzij de protestantse vluchtelingen tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648).

Aan het eind van de zestiende eeuw begon de textielindustrie in Monschau met Arnold Schmitz, die afkomstig was uit Aken. Al gauw werd Monschau een expert in het lakenindustrie door naar heel Europa te exporteren. Jammer genoeg begonnen zich problemen voor te doen in de textielwereld als gevolg van de belastingmaatregelen van de Pruisische regering en de late aansluiting van de stad op het spoorwegnetwerk. Uiteindelijk sloot de laatste textielfabriek zijn deuren in 1982.

Als toerist valt er hier heel wat te bezichtigen. Er zijn diverse musea waar je verschillende tentoonstellingen kunt bezichtigen. Zo kun je in ‘Caffee-Rösterei Wilhelm Maassen’ zien hoe koffie ambachtelijk geroosterd wordt. Natuurlijk moeten de historische gebouwen vanzelfsprekend ook een belangrijk onderdeel uitmaken van je trip.

Toeristen zullen zich hier flink aan hun trekken komen. Er zijn diverse hotels, pensions en vakantiewoningen waar men kan verblijven. De binnenstad zit vol cafés, restaurant, souvenir- en kunstwinkels. Monschau heeft sinds 1996 een luchtkuuroord die vooral tijdens de zomer veel toeristen aantrekt. Boven de berg staat het kasteel van de hertogen van Gulik (14de eeuw). Hier wordt er sinds 2000 elk jaar een openluchtconcert gehouden.