Weer thuiskomen van vakantie valt niet altijd mee. Zeker als de vakantie erg fijn was kan de ‘vakantiekater’ zomaar toeslaan. Dit was het dan, de vakantie waar je het hele jaar naar hebt toegeleefd. Het zit erop, het gewone leven wacht weer op je. De dagelijkse sleur ligt op de loer, en voor je het weet lijkt het alweer eeuwen geleden te zijn dat je op vakantie was.

En nu?

Heb je een bijzondere reis gemaakt, waar je lang voor hebt gespaard? Dan kan het lastig zijn om bij thuiskomst weer je draai te vinden. Dat waar je al zo lang naar uit hebt gekeken is tenslotte opeens voorbij. Waar je eerst werkte en spaarde met een duidelijk doel, die mooie reis, is dat nu opeens weggevallen. De motivatie vinden om weer door te gaan kan dan best lastig zijn.

Maar ook als je een wat minder bijzondere vakantie hebt gehad valt het niet altijd mee om je draai weer te vinden als je thuis bent. Dat is aan de ene kant best een goed teken: je gaat tenslotte op vakantie om die sleur even uit te stappen, om even alles compleet anders te doen dan je gewend bent. Dat je weer moet wennen als je thuis bent, zorgt er ook voor dat je wat kritischer tegen je dagelijkse leventje aankijkt, en misschien wel goede veranderingen daarin kan aanbrengen. Je moet tenslotte even weg zijn geweest om van een afstandje naar je dagelijkse leven te kunnen kijken, en te beslissen of het nog wel precies is zoals jij dat eigenlijk wilt.

Voorpret

Wist je dat de voorpret een belangrijk onderdeel van je vakantie is? Het is heerlijk om je op je vakantie te verheugen, ernaar uit te kijken en plannen te maken. Dat maakt het moment waarop het eindelijk zover is alleen maar fijner: zo lang heb je ernaar uitgekeken, en nu is het dan eindelijk zover, hoera!

Hoe lang je deze voorpret precies laat duren beslis je helemaal zelf. Sommige mensen kiezen pas kort van tevoren waar ze dit jaar op vakantie zullen gaan, maar steeds vaker zie je ook mensen al lang van tevoren plannen maken. Zeker als je moeite hebt om na een fijne vakantie de draad weer op te pakken kan het goed zijn om alvast een nieuwe vakantie in te plannen of zelfs te boeken: zo heb je weer iets om naar uit te kijken.

De voorbereidingsfase op een nieuwe vakantie is heerlijk: alles staat tenslotte nog open. Wordt het dit jaar een rondreis Zuid-Afrika, of kamperen in Frankrijk? Ga je op een mooie groepsreis, of juist alleen met je partner of gezin op stap? Hierover nadenken en je verdiepen in de mogelijkheden geeft je direct een beetje vakantiegevoel, geniet ervan!