Ondanks de maatregelen die de gemeente Haarlemmermeer heeft genomen tegen de zogenaamde taxironselaars op Schiphol, zijn ze momenteel nog steeds actief en leiden ze toeristen om de tuin. Op een soms agressieve en intimiderende manier proberen deze ronselaars toeristen mee te nemen vanaf het Jan Dellaertplein naar hun taxi’s, om ze vervolgens vaak veel te veel te laten betalen.

Officiële standplaatsen

Taxironselaars zijn al jarenlang een probleem op Schiphol. Maar sinds het gerechtshof in Amsterdam in 2015 besloot dat iedere Nederlander met een vergunning op alle wegen rondom de luchthaven zijn diensten mocht aanbieden is het pas helemaal de spuigaten uit gaan lopen. Dit conflicteerde met hoe de gemeente het geregeld had: die had bepaald dat chauffeurs alleen bij de officiële standplaatsen klanten mochten werven. Nu konden de taxironselaars ongestoord hun gang gaan.

Gegijzeld

Wat is dan de werkwijze van deze ronselaars? Simpel: op het Jan Dellaertplein of soms al op Schiphol Plaza dringen ze zich op aan toeristen. Zijn die eenmaal overgehaald, dan worden ze meegenomen naar de taxi’s van de ronselaars, die uiteraard niet op de officiële standplaatsen staan. Dan begint de ellende pas echt: de chauffeurs nemen vaak niet de snelste route en vragen exorbitante prijzen als de toeristen op hun plaats van bestemming zijn gebracht. Soms worden die zelfs ‘gegijzeld’ en krijgen ze pas hun koffers terug als ze hebben betaald.

Verbod

In 2017 verbood de rechtbank in Haarlem het chauffeurs zonder een vergunning voor de officiële taxistandplaats om nog klanten op te pikken bij Schiphol. Probleem opgelost, zou je zeggen. Gaan de ronselaars immers door met hun activiteiten, dan riskeren ze boetes of gebiedsverboden. Maar de praktijk is anders. De ronselaars blijven doorgaan met het ronselen van toeristen en de handhavers treden niet hard genoeg op.

Schipholtaxi

Wil je zeker weten dat je in zee gaat met een betrouwbare taxichauffeur? Overweeg dan eens om van en naar Schiphol te reizen met de Schipholtaxi. Dan reis je voor een vast bedrag dat je van tevoren kunt inzien. Zo weet je zeker dat je nooit teveel betaalt. Je krijgt een privéchauffeur ter beschikking die jou comfortabel en voordelig op je plaats van bestemming brengt. Zonder dat je ook maar iets te maken krijgt met een opdringerige taxironselaar. Ideaal, toch?