Ga je reizen en wordt er een ander valuta gehanteerd? Reizen wordt nog prettiger dan je alles ongestoord kunt doen. Wat heel vervelend is wanneer je iets wilt kopen of betalen en je het juiste valuta niet hebt daarvoor. Je gaat moeten omwisselen, wat veel tijd kost, omdat je eerst op zoek moet gaan naar de juiste wisselkantoor. Het is handig als je de wisselkoers eerst gaat berekenen zodat je niet te weinig geld meeneemt. Doordat je op de hoogte bent van de wisselkoers kun je alles ongestoord doen.

Waarde van de wisselkoers

Als je gaat reizen buiten Europa kom je drie van de meest voorkomend munteenheid zoals de Amerikaanse Dollar, Japanse Yen koers, Chinese Yuan. Als je wilt weten hoeveel je voor 1 euro krijgt ga je eerst de waarde van de wisselkoers moeten weten. Nadat je dit doorhebt kun je jouw euro berekenen met de vreemde valuta om te zien hoeveel je ervoor kunt krijgen. Als het een hoge koers is loop je zo met een dikke portemonnee over straat.

Soorten wisselkoersen

Er zijn twee soorten wisselkoersen. Deze zijn de zwevende en vaste wisselkoers. Aan de naam zwevende hoor je het al dat het een koers is die veel schommelt. Hierin grijpt de overheid niet op drastische veranderingen, niemand die controle op heeft. Beleggers kunnen hiervan profiteren, omdat het de meeste rendement oplevert. Maar de risico is ook groter vooral hoe er geen controle is. De vaste wisselkoers is onder toezicht van de overheid. De wisselkoers mag niet vrij bewegen. Indien er toch een stijging of daling plaatsvind mag de overheid ingrijpen om er veranderingen aan te brengen. Voor importeurs of exporteurs is dit voordelig, omdat handelen in goederen met een vaste wisselkoerst gebeuren. Hierdoor lijden zij niet aan verlies.