Misschien maakt de gedachte aan de Veluwe je niet zo enthousiast. Misschien heb je geen idee waar de Veluwe ligt of wat het is. Maar misschien heb je juist al plannen om eens op vakantie naar de Veluwe te gaan. Lees in ieder geval snel verder om meer te weten te komen over de Veluwe en wat je daar zeker niet moet vergeten.

Allereerst, voor degenen die niet zo scherp hebben wat de Veluwe is en waar deze ligt, een korte uitleg. De Veluwe is ongeveer 1000km2, je vindt er zandverstuivingen, heidevelden, bossen, maar ook steden en dorpjes die een bezoekje waard zijn.

Nationaal Park Hoge Veluwe

Wie heeft er niet van gehoord? De Hoge Veluwe bij Otterlo en Hoenderloo kan je niet overslaan bij je vakantie op de Veluwe. Het natuurgebied is ruim 5.400 hectare en heeft 13 wandelroutes en ruim 40 kilometer aan fietspad. Geen fiets mee? Geen probleem, je kunt een gratis witte fiets lenen.

In het park kun je ook nog terecht in het Kröller-Müller Museum, het Museonder en het Jachthuis Sint Hubertus.

Hanzesteden

Bezoek ook eens een Hanzestad op de Veluwe. Breng een bezoekje aan oude vissersstad Hanze. Wandel door het stadje, langs de haven en maak een tochtje op een echte botter.

De dag sluit je perfect af door te gaan eten in een gezellig eetcafe. Beleef hier de echte ouderwetse gezelligheid van Elburg en geniet van een heerlijke maaltijd. Voor ieder is er wat wils.

Wandelen en fietsen

De Veluwe is de perfecte plek voor een actieve vakantie. Neem je eigen fiets mee of huur er ergens één en ga lekker fietsen. Ga door de uitdagende heuvels in het bos- en heidegebied bij Rheden naar de Posbank of fiets door de bossen bij Ermelo en Putten. Ook een fietstochtje naar Radio Kootwijk is een aanrader, misschien kom je onderweg de schaapsherder met zijn kudde nog wel tegen.

Ga je liever wandelen? Geen probleem, bij de Posbank bij Rheden en Arnhem zijn er genoeg wandelpaden door de heidevelden en bossen. Ook op de zandverstuivingen bij Hulshorst, Nunspeet en ’t Harde kun je voor een mooie wandeling terecht.

Kinderen

Ook voor kinderen zijn er genoeg leuke uitstapjes op de veluwe. Ga terug in de tijd in het Openluchtmuseum in Arnhem of bak zelf een gevulde koek in het Bakkerijmuseum in Hattem.

Meer van de dieren? Op de Veluwe kan je ze in het wild spotten, maar een dolfijn zal er niet te vinden zijn. Gelukkig vind je in Harderwijk het Dolfinarium, waar je deze wel tegenkomt. Liever wat actiever? De Julianatoren in Apeldoorn is het pretpark voor groot en klein. Helemaal de spanning opzoeken? Breng dan een bezoekje aan één van de klimbossen op de Veluwe.