Smalle gangen en spleten waar je je tussen moet wurmen, diep onder de grond. En dat allemaal met enkel een koplamp op je helm die de weg voor je verlicht. Je zou voor minder claustrofobisch worden. Speleologie is van nature uit een serieuze wetenschap waarbij grotten worden verkend. Door de avontuurlijke kenmerken die bij deze verkenning horen en de dosis moed en sportiviteit die vereist zijn door de speleoloog is dit al snel uitgedraaid tot een avontuurlijke sport waarvan iedere adrenalinejunkie eens wil proeven.
Grotten verkennen
Speleologie is niet zonder gevaar. Normaal gezien worden grotten verkend die nog niet eerder zijn verkend en grote portie vaardigheid is dus noodzakelijk voor iedere nieuwsgierige ontdekker. Wie de ondergrondse grotten voor de sport wil verkennen zal vaak wel begeleid worden door iemand waarvoor de vele gangenstelsels bekend terrein zijn. Grotten kunnen tot 450 kilometer aan gangenstelsels bevatten en tot meer dan twee kilometer diep liggen.
Vaardigheden
Voor deze natuursport zijn heel wat vaardigheden nodig. Qua technieken komt de sport erg goed overeen met de bergsport. Rotswanden beklimmen, afdalen langs touwen en je weg zoeken in een driedimensionaal doolhof door je wurmen door smalle gangen en spleten. Daarnaast komt het ook soms voor dat je moet zwemmen of duiken in een ondergrondse rivier. Een duikuitrusting is dan ook standaard bij de meeste speleologen. Het nodig hebben van al deze vaardigheden en de gevaarlijke omgeving die de diepe ondergrondse grotten zijn zorgen ervoor dat speleologie als een risicosport wordt bestempeld. Gezien je vaak op je knieƫn of armen moet voortbewegen zijn elleboog-en kniebeschermers standaarduitrusting bij de speleoloog. Een helm met verlichting op gemonteerd helpen je in de donkere omgeving van het ondergrondse.
De Ardennen
Grotten verkennen, diep onder de grond in kleine benauwde gangen. Geef toe, je moet al een echte avonturier of adrenalinejunkie zijn om er nog maar aan te denken je aan deze sport te wagen. Wie graag eens zou afdalen in het binnenste van de Aarde met een ervaren instructeur om van de ervaring te proeven kan terecht in de Belgische Ardennen. De grotten van Han mogen dan het meest bekende gangenstelsel zijn in deze regio, maar wie niet genoeg een kick beleeft aan met de stalagmieten en stalactieten met een bootje te verkennen, kan ook iets avontuurlijker vinden. Je vindt er immers genoeg outdoororganisaties die onervaren speleologen willen laten kennismaken met de sport. Heb je niet gauw last van claustrofobie, waag je dan zeker eens aan de gewaagde sport speleologie. Wie weet wordt je ervaring in het diepe wel een echt hoogtepunt.