Als je denkt aan Rome, dan denk je aan…? Bijna zeker is ‘klassiek’ één van de eerste associaties is die de hoofdstad van Italië bij je oproept. Maar Rome is zoveel meer dan de ontegenzeggelijk grootse geschiedenis die het met zich meedraagt. Natuurlijk, alleen de aanblik van de stad ademt al één en al historie, met daarin een nadrukkelijke hoofdrol voor de oude Romeinse tijd. Het Colosseum neemt daar een prominente rol in. Maar ook de Spaanse trappen zijn een vanzelfsprekende stop tijdens je verwondertocht door het oude middelpunt van het Romeinse Rijk.

Renaissance en Rome

Maar je kan je net zo gemakkelijk laten inspireren door die andere bepalende periode in de geschiedenis van Rome. De opbloei en de uiterlijk bepalende invloed die de Renaissance op Rome heeft gehad, is ontegenzeggelijk. Je komt ogen tekort om de resultaten die zovele kunstenaars in een soort monsterverbond hebben achtergelaten. Het is ondoenlijk om namen te noemen, want als je Michelangelo en zijn Sixtijnse kapel noemt, moet je ook Bernini en zijn Sint-Pieterplein noemen… Zo kan je wel even bezig blijven.

Overzichtelijk

Eenmaal in Rome zal je merken dat hoe groot het aantal bezienswaardigheden ook is, ze allemaal op loopafstand van elkaar te bewonderen zijn. De talloze herinneringen aan de Romeinse periode, de pleinen, de fonteinen. Alsof je in een groot openlucht museum rondloopt.

Die overzichtelijkheid geldt ook voor het winkelgebied. Zoals je kan verwachten is de enorme modebewustheid van de Romeinen gezichtsbepalend in dat winkelgebied. Alle grote Italiaanse ontwerpers en modemerken zijn vertegenwoordigd, maar je vind ook tal van gespecialiseerde winkeltjes en heerlijke terrasjes om bij te komen van je vermoeienissen. Dat klimaat in Rome werkt namelijk ook lekker mee!

Stappen en meer, veel meer

Rome staat bekend als een trendy uitgaansstad. Er is een overdaad in het aanbod van concerten, theaters en bioscopen. Hier kan je de avond zo laat maken als jezelf wilt. En op het gebied van restaurants en bars kan in diverse delen van de stad je hart ophalen. Enkele namen die je zeker moet onthouden zijn de wijk Trastevere, opkomend in populariteit en de Via Veneto, waar het ten tijde van La Dolce Vita allemaal gebeurde. Beide plekken worden gedomineerd door de vele bars, restaurants en terrassen, waartussen het heerlijk flaneren is voordat je weer even je zinnen kan verzetten in één van de uitgaansgelegenheden. Hetzelfde geldt voor Piazza Navona, waar behalve de terrassen en de bars ook de fonteinen een trekpleister zijn.

Ben je van plan om een stedentrip naar Rome te boeken? Kijk dan eens op Vliegtickets.com en vlieg voordeliger naar de Italiaanse hoofdstad.