Sofia is de Bulgaarse hoofdstad. Met 1,3 miljoen inwoners is de stad met afstand de grootste stad van het land (Bulgarije telt net iets meer dan 7 miljoen inwoners). Tegenwoordig is Sofia een belangrijke en populaire bestemming bij reizigers van low-cost vliegmaatschappijen. Zowel RyanAir als Wizz Air vliegen, ook vanuit Nederland, spotgoedkoop op de luchthaven van Sofia. Met beide maatschappijen is het mogelijk om voor niet meer dan twintig euro retour te vliegen. In Bulgarije wordt er betaald met de Lev (ISO-code: BGN). Voor deze munteenheid geldt grofweg dat twee leva gelijk staat aan één euro.

In Bulgarije is het Orthodoxe christendom nog altijd de meest uitgeoefende geloofsbelijdenis. Dit heeft tot gevolg dat er in de hoofdstad een groot aantal prachtige kathedralen en kerkgebouwen te zien zijn. Een aantal van deze kerken zijn prachtige bezienswaardigheden, zoals de Aleksandr Nevski-kathedraal op het Aleksandr Nevski-plein en de Sint Paraskeva kerk. De Aleksandr Nevski-kathedraal is gebouwd als steunbetuiging aan Rusland. Aleksandr Nevski bepaalde in de dertiende eeuw een langlopend conflict in Zweden en is daarmee één van de grootste Russen aller tijden. De Sint Sofia kerk, gelegen in het centrum van de stad, past op het eerste ogenblik minder goed in dit rijtje: het kerkgebouw –één van de oudste kerken in Bulgarije- oogt niet Orthodox. De kerk heeft verschillende veldslagen overleeft en is daarmee van grote historische waarde voor de stad.

Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn het Historisch Museum van Sofia, het Nationale Theater van Ivan Vazov en de Orlov brug. Daarnaast heeft de binnenstad van Sofia een prachtige architectuur en is een wandeling door de vele gezellige straatjes die de hoofdstad telt een belevenis op zich. Een ietwat uniekere bezienswaardigheid is de openlucht boekenmarkt in het centrum. Het is de grootste openlucht boekenmarkt in de wereld.

Openbaar vervoer in Sofia is heel toegankelijk en erg efficiënt. Er zijn zowel tramlijnen en buslijnen (waarvan een aantal trolleybuslijnen), als metrolijnen. Een ticket voor het openbaar vervoer kost ongeveer twee leva (één euro). Ook rijden er ’s nachts een aantal nachtlijnen. Ideaal, want het nachtleven in Sofia is zeer levendig en zeker de moeite waard. Sofia kent honderden cafeetjes, waarvan velen met een unieke sfeer. Zo bestaan er verschillende cafés die ingericht zijn als een grote knusse villa, waarin je met een aantal vrienden een hele kamer (inclusief schilderijen, knusse banken, gezellige lichten, muziek, en zelfs bordspellen) voor jezelf hebt. Een voorbeeld hiervan is de bar ‘Apartment’. Andere populaire bars in Sofia zijn ‘Lodkite’ en ‘Skaptobara’.

Een interessant en speciaal concept in Sofia is het steeds populairder wordende restaurant-type waarbij je dineert in een huiselijke omgeving. De meest bekende restaurants van dit type zijn Made in Blue en Made in Home. De atmosfeer binnen deze restaurants is onvergetelijk en het eten is heerlijk.

Omdat Bulgarije een relatief klein en makkelijk te bereizen land is, is een uitstap naar de Bulgaarse kustlijn aan de zwarte zee of één van de andere mooie steden zoals Plovdiv, zeker mogelijk. Andere Europese steden van waarde liggen nog dichterbij: zowel Nish in Servië en Skopje in Macedonië zijn beiden minder dan 200 kilometer verwijderd van Sofia.
Huur een vakantiewoning in Bulgarije en bezoek de hoofdstad Sofia. U krijgt er geen spijt van!