Het was u wellicht al opgevallen tijdens het tanken: de brandstofetiketten zijn veranderd. De Europese Unie heeft dit in gang gezet om zo verwarring tussen de verschillende brandstoffen te voorkomen en om één lijn te trekken met andere Europese landen. Dit is vooral handig wanneer u met uw auto op vakantie gaan naar het buitenland. Er kan dan geen verwarring meer ontstaan, omdat er andere merknamen in een andere taal op de pomp staan. Ook voor toeristen die naar Nederland komen en bijvoorbeeld gebruik maken van car hire Schiphol, ontstaat er zo minder verwarring.

Euro 95 en Euro 98

De brandstofsticker voor Euro 95 en Euro 98 is zwart-wit, heeft een ronde vorm en krijgt het nummer E5 mee. Het maximumpercentage bio componenten wordt aangeduid met het cijfer na de E. Deze componenten worden aan de benzine toegevoegd om uitstoot van kooldioxide (CO2) te reduceren. Deze bio componenten zijn gemaakt uit plantaardige grondstoffen en gebaseerd op ethanol.

In Nederland tanken we voornamelijk met benzine Euro 95 en Euro 98 (sticker E5) maar er komen steeds meer pompen bij waar ook benzine getankt kan worden met een ethanolgehalte van maximaal 10% en is daarmee milieubewuster dan E5. Dit soort benzine wordt aangeduid met de sticker E10 en is in Duitsland en Frankrijk al op veel plekken beschikbaar.

Daarnaast is er ook nog de E85 sticker. Deze brandstofsticker geeft aan dat de brandstof alleen geschikt is voor voertuigen met een flex-fuel-motor. Deze brandstof is in Nederland minder populair en is maar op enkele plaatsen te verkrijgen.

Diesel

Zwart-witte brandstofstickers met het nummer B7 en een vierkante vorm duiden diesel aan. Het nummer B7 staat voor de meest voorkomende soort dat momenteel beschikbaar is maar er komen in de toekomst nog meer soorten bij (zoals B10, B100 en XTL). Het getal na de B duidt op het maximumpercentage specifieke biodiesel-componenten dat in de brandstof verwerkt mag worden.

Gas

De brandstofsticker voor gas is zwart-wit en wordt gekenmerkt door een ruitvorm. In deze ruitvorm staan letters die het type gas aangeven. Zo heb je LPG, CNG, LNG en H2 (waterstof).

Nieuwe auto’s

De nieuwe brandstofstickers zullen niet alleen terugvinden bij benzinestations, autofabrikanten zullen deze aanduidingen ook op de tanktop van nieuwe auto’s plaatsen. Bovendien zal in de gebruiksaanwijzingen van deze nieuwe voertuigen de informatie ook te vinden zijn.

Al met al, zijn de nieuwe brandstofstickers handig voor zowel u als toerist als voor de Nederlandse toeristen die bijvoorbeeld voor een car rental Eindhoven Airport kiezen. Het is veel gemakkelijker om te zien welke brandstof geschikt is voor het voertuig. Dit zal tijdens de vakantie minder verwarring opleveren en de vakantie voor zowel u als de toerist een stuk aangenamer maken!