Vakantie staat meestal in het teken van ontspanning en plezier. Maar ook op vakantie kun je plotseling ziek worden of een ongeluk krijgen. Gelukkig betekent het niet dat je in dat geval terug naar Nederland moet voor medische behandeling. Vanuit de basis ziektekostenverzekering ben je wereldwijd verzekerd voor spoedeisende hulp. En met de EHIC krijg je in Europa direct alle medische zorg die je nodig hebt. Zorg er daarom voor dat de EHIC pas altijd in je koffer zit.

Europese gezondheidskaart

EHIC staat voor European Health Insurance Card. Het is je persoonlijke pas waarmee je aangeeft dat je verzekerd bent. De pas biedt alle gegevens die buitenlandse zorgverleners nodig hebben. Sommige zorgverzekeraars zetten de EHIC op de achterkant van hun zorgpas, andere zorgverzekeraars sturen de EHIC gratis toe wanneer je deze hebt aangevraagd. Wanneer je de EHIC aan je hulpverleners in het buitenland toont, weten ze dat de rekening wordt betaald door je verzekeraar. Je hoeft dan geen geld voor te schieten. Neem in ieder geval altijd contact op met je zorgverzekeraar wanneer je de EHIC pas wilt gebruiken in het buitenland.

E111 formulier

De EHIC is niet in alle Europese landen geldig. Voor Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Montenegro, Servië, Turkije, Marokko, Macedonië en Tunesië gebruik je bij spoedeisende zorg het E111 formulier. Kom je in het ziekenhuis terecht, dan kun je het E111 formulier aanvragen bij je verzekeraar. Het is niet mogelijk om het formulier voorafgaand aan je vakantie aan te vragen.

Spoedeisend of niet?

Lang niet alle zorg is spoedeisend. Als je in het buitenland een huisarts of apotheek bezoekt voor zorg die niet spoedeisend is, dan betaal je de rekening eerst zelf. Vraag altijd naar een nota. Bij aankomst in Nederland kun je die nota alsnog declareren bij je zorgverzekering.

Natuurlijk kun je twijfelen of bepaalde zorg spoedeisend is of niet. Neem in dat geval altijd contact op met je zorgverzekeraar.