Bellen in het buitenland is duur. We weten het allemaal, maar toch zijn er elke keer weer mensen die zich laten verrassen en die een paar weken na thuiskomst een factuur op de mat vinden. Als er enkel in het buitenland is gebeld dan valt die factuur relatief gezien nog wel mee, maar als er ook gebruik is gemaakt van het internet dan wordt het al snel een dure grap.

Om die hoge kosten wat in te perken is er binnen Europa afgesproken dat de roaming tarieven worden voorzien van een maximum. Zo mag er voor uitgaande gesprekken maximaal € 0,23 per minuut worden gerekend, voor binnenkomende gespreken maximaal € 0,06 per minuut, een SMS mag niet meer dan € 0,07 kosten en voor één MB internet mag hooguit € 0,24 in rekening worden gebracht. Meer over deze tarieven en hoe je de kosten nog verder kunt drukken, vind je op de pagina Goedkoop bellen en internetten op vakantie.

Dat scheelt al aanzienlijk met de periode van vóór deze afspraken, waarin tarieven van enkele euro’s per MB internet niet uitzonderlijk waren. Maar toch blijft het zuur als je bij thuiskomst na een toch al dure vakantie ineens een onverwachte factuur op de mat krijgt.

Daarom hebben we voor u enkele tips op een rijtje gezet waarmee u die hoge telefoonrekening achteraf zoveel mogelijk kunt voorkomen!

1. Neem een buitenlandbundel

Veel telefoonproviders bieden de mogelijkheid om een kleine buitenlandbundel aan te schaffen. Hiermee kunt u tegen een verlaagde prijs internetten en bellen in het buitenland, en voorkomt u dus die hoge maximumtarieven.

2. Beperk uw gebruik

Een simpele manier om te besparen is door uw gebruik te minderen. Overweeg of het wel nodig is om die foto via uw mobiele abonnement te versturen, en bedenk of u die e-mail niet net zo goed vanavond via WiFi kunt versturen.

De meeste smartphones beschikken over de optie om te zien welke app hoeveel MB gebruikt. Daarmee kunt u eenvoudig de meest dataslurpende apps uitschakelen. U kunt bijvoorbeeld prima gebruik maken van WhatsApp gezien het geringe dataverbruik, maar gebruik van YouTube en Spotify kunt u beter achterwege laten; die apps kunnen al snel voor honderden MB’s extra dataverkeer zorgen.

3. Maak gebruik van WiFi

In veel hotels, restaurants en campings is er WiFi beschikbaar. Is dat bij uw accommodatie ook het geval? Overweeg dan via WiFi te internetten om zo uw databundel te ontzien. U zou eveneens kunnen overwegen om te bellen via bijvoorbeeld Skype, zodat u ook uw belminuten niet gebruikt. Op die manier ontlast u uw abonnement aanzienlijk en zult u merken dat u goedkoper uit bent.