Een reis naar een verre bestemming zoals Indonesië vraagt een andere voorbereiding dan een vakantie naar de Ardennen. Wij krijgen van reizigers vaak vragen over malaria, visa en wat men mee moet nemen. Onze Indonesië specialisten geeft je daarom antwoord op de 9 meest gestelde vragen over een reis naar Bali, Java, Sumatra of één van de andere prachtige eilanden van ‘s werelds grootste archipel! Op de indonesie vakantie pagina kan je nog meer informatie winnen.
1. Kan ik in de regentijd naar Indonesië op vakantie?
Ja, dat kan. In Indonesië is de temperatuur altijd aangenaam: zowel in de droge- als in de regentijd is het er rond de 30 graden Celsius. Tijdens de regentijd (december t/m maart) regent het soms een dag één of meerdere uren. Zo’n regenbui is verfrissend in het hete klimaat en zorgt ervoor dat de natuur weelderig groeit en bloeit. Veel dagen regent het ook helemaal niet. Dus, als je de koude, grijze winter in Nederland wilt ontvluchten, dan kan dat prima tijdens de regentijd in Indonesië.
2. Komt malaria voor in Indonesië?
Ja, malaria komt in Indonesië voor, behalve op Java en Bali. Wij adviseren je om minimaal twee maanden voor je op reis gaat een GGD of reisdokter te bezoeken en te informeren of je malariapillen en vaccinaties nodig hebt voor jouw reis.
Let op: malariatabletten voorkomen niet dat je malaria krijgt. Wel beperken ze de kans dat je ernstig ziek wordt door malaria. Indien je geen dagelijkse malariatabletten nodig hebt of wilt nemen, kun je met je reisdokter de mogelijkheid bespreken om een Malarone-kuur mee te nemen voor het geval je toch malaria oploopt. Malarone doodt de malariaparasieten in de lever en in het bloed.
3. Moet ik een klamboe meenemen naar Indonesië?
Over het algemeen is een klamboe niet nodig. Als er airconditioning op de kamer is of als je verblijft in een hoger gelegen (dus koeler) gebied, heb je meestal weinig last van muggen op je kamer. Je kunt een klamboe meenemen, maar het ophangen ervan is vaak lastig. Je zou een haak in het plafond moeten draaien, maar daar kun je niet altijd bij en de meeste hotels zullen het niet waarderen dat je hun plafond stuk maakt! Je kunt ook de kamer min of meer muggenvrij maken door te spuiten met insectenspray (ga dan circa 2 uur daarna niet in de kamer), wierookspiraaltjes branden en/of je insmeren met muggenwerend middel dat DEET bevat. Het Nederlandse Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering adviseert een concentratie van minstens 30% tot 50%.
Het helpt ook als je ’s avonds en ’s nachts, wanneer de muggen actief zijn, dunne, lichtgekleurde kleding draagt die je armen en benen bedekt. Neem dus een lange (katoenen) broek en bloes met lange mouwen mee.
4. Wat voor vaccinaties heb ik nodig voor mijn reis naar Indonesië?
Ga uiterlijk twee maanden voordat je naar Indonesië gaat, bij een GGD of reisdokter langs voor advies en vaccinaties. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt de volgende vaccinaties aan:
- difterie, tetanus, polio (dtp)
- tyfus
- hepatitis A en B
In Indonesië komt geen gele koorts voor. Echter, als je VANUIT een gele koortsgebied komt, is vaccinatie verplicht.
5. Wat voor geld en betalingsmiddelen moet ik meenemen naar Indonesië?
Ons advies is: neem altijd meer dan 1 soort betaalmiddel mee. In ieder geval een pinpas, wat contant geld (dollars of euro’s) en een creditcard.
Op (grotere) vliegvelden en in grotere plaatsen zijn voldoende banken met een pinautomaat (ATM). Check voor vertrek of er op je bankpas een Maestro- of Cirrus-logo staat, want met die pas kun je pinnen in Indonesië. Regel voor je vertrek bij je bank dat de blokkering voor pinnen in het buitenland is opgeheven.
Neem ook een creditcard mee. Je kunt in geval van nood met een creditcard pinnen. Zorg wel dat je de pincode van je creditcard weet of vraag het ruim voor je vertrek op bij je bank.
Euro’s worden inmiddels net zo goed geaccepteerd als dollars in Indonesië. Het is altijd handig om voor de zekerheid, bijvoorbeeld als je in de jungle zit en er geen pinautomaat in de buurt is, wat geldbiljetten mee te hebben. En: ga je wat sneller door je geld heen dan verwacht, dan heb je nog wat euro’s of dollars achter de hand.
6. Moet ik in Nederland al een visum voor Indonesië aanvragen?
Nee, dat hoeft niet als je 30 dagen of minder gaat. Je visum kun je bij aankomst in Indonesië regelen. Dit toeristenvisum ‘on arrival’ is gratis als je korter dan 30 dagen verblijft (verlenging is niet mogelijk). Als je langer wilt blijven, dan kan je een VOA aanvragen voor 35 dollar. Je kunt dit ook in euro’s betalen. De voorwaarden voor een toeristenvisum ‘on arrival’ zijn:
- Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat je in het land aankomt. Geen dag korter! De luchtvaartmaatschappijen op Schiphol laten je niet vertrekken als je paspoort niet in orde is.
- Je paspoort moet minimaal 1 lege pagina hebben waarin het visum kan worden gezet.
- Je moet je retourticket kunnen laten zien, zodat duidelijk is dat je het land ook weer gaat verlaten.
- Je dient een creditcard (of 1000 euro contant) te kunnen laten zien.
Als je langer dan 60 dagen gaat of liever je visum voor je vertrek regelt, dan kun je zelf naar de Indonesische ambassade of bijvoorbeeld terecht bij Access Indonesia. Ook kunnen zij met een 60 dagen visum ter plekke verlengingen voor je verzorgen, zodat je tot 6 maanden in Indonesië kunt verblijven.
7. Kan ik tijdens de ramadan reizen in Indonesië?
Ja, je kunt reizen tijdens de ramadan. Tijdens de ramadan maand vasten moslims, van zonsopgang tot zonsondergang. Reis je in die periode in een gebied waar veel moslims wonen, dan zijn restaurants soms gesloten, maar gelukkig is er in Indonesië aan eettentjes geen gebrek! Indonesiërs die moeten reizen, zoals chauffeurs en gidsen, mogen de ramadan uitstellen en het vasten inhalen op dagen waarop zij niet hoeven te werken.
De Indonesiërs gaan tijdens de ramadan vaker naar de moskee. Je zult ook vaker ’s ochtends vroeg een oproep tot gebed horen, dus het is verstandig om oordopjes mee te nemen (altijd handig op reis!). Ramadan biedt je als reiziger de kans om een andere cultuur en haar gewoonten van dichtbij mee te maken.
Na de ramadan volgt het Idul Fitri, het Suikerfeest. Dan hebben heel veel mensen vrij, dus ook chauffeurs en gidsen, en is het soms lastiger om een excursie te maken. Net als bij ons met de kerstdagen, gaat in Indonesië in deze periode iedereen op bezoek bij familie en onderneemt men gezamenlijk activiteiten. Gevolgen hiervan zijn files op wegen, dat het druk is bij beroemde bezienswaardigheden als de Borobudur en de Bromo-vulkaan, en dat hotels soms hogere tarieven rekenen.
8. Wat voor schoenen moet ik meenemen?
We nemen zelf altijd 3 soorten schoenen mee: slippers, sandalen en wandelschoenen.
’s Avonds, aan zee of bij het zwembad zijn een paar simpele slippers vaak fijn. Wil je wat langer lopen, dan zijn een paar sandalen, eventueel met een profiel, aangenaam. We dragen zelf vaak Teva-sandalen, omdat ze licht en sterk zijn.
Ga je lange wandelingen maken, dan zijn lichtgewicht wandelschoenen praktisch. Kies voor een zool met een profiel, want zowel bij nat als droog weer kan de ondergrond glad zijn. Tip: loop de wandelschoenen voor je reis even in!
Overal in Indonesië zijn er prachtige wandelingen te maken: Een ontspannen wandeling door de rijstvelden op Bali, een pittige jungletocht in Sumatra of maak een echte hike en beklim een vulkaan op Lombok.
9. Kan ik beter een koffer of rugzak meenemen?
Het is handiger een rugzak of andere handzame draagtas mee te nemen dan een koffer. Een koffer met wieltjes is niet altijd bruikbaar, omdat je via tuinpaden met stapstenen (Bali) of loopbruggen over een rivier (Sumatra) naar je kamer gaat. Dit betekent dat je je bagage een stuk moet tillen. Het is daarom aan te raden om maximaal 15 kilo mee te nemen in je (rug)tas. Vergeet ook niet ruimte en gewicht vrij te houden voor souvenirs die je ongetwijfeld gaat kopen!
Kies je toch voor een koffer, houd er dan rekening mee dat harde koffers vaak zelf al een paar kilo wegen en dat je op binnenlandse vluchten slechts 10 of 15 kilo mee mag nemen. Boven dat gewicht betaal je ter plekke per kilo circa €1 bij. De kiloprijs is hoger naarmate de vlucht langer is, voor een lange vlucht (Medan-Denpasar kan het oplopen tot €5,- per kilo.
Footprint Travel Myanmar
Footprint Travel biedt nu ook reizen aan naar Myanmar! Bekijk de Myanmar reizen pagina van Footprint Travel!