Heerlijk: een recreatiewoning. Een huisje waar je lekker naar toe kunt op vakantie. Even weg van alle drukte van eigen dag, maar zonder dat je een plekje hoeft te huren. Met een eigen vakantiehuis kun je op vakantie wanneer je maar wilt. Voor veel mensen is het een ware droom. Maar er eentje kopen is nog best ingewikkeld. Waar moet je eigenlijk op letten als je een vakantiehuis koopt?

De bouwkundige staat van de vakantiewoning

Veel mensen die een vakantiehuis willen kopen, zijn niet heel erg kritisch. Ze zijn zo verliefd op het idee van een eigen vakantiehuis, dat ze iets belangrijks uit het oog verliezen: de bouwkundige staat van een vakantiewoning. Volgens de wet hoeft een vakantiehuis aan minder eisen te voldoen dan een gewone woning. En dat is lang niet altijd in het voordeel van de koper.

Kijk daarom goed naar de bouwkundige staat van de woning. Is het stevig? Zijn er misschien gebreken, die verholpen moeten worden? Hoe is de vakantiewoning in elkaar gezet? Een goede vakantiewoning kopen is vaak een beter plan dan er eentje achteraf renoveren.

Let op eventuele extra kosten

Met alleen de aankoopsom van de vakantiewoning ben je er nog niet. Vaak komen er nog allerlei extra kosten bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de erfpacht, als je een vakantiehuis op een recreatiepark koopt. Je betaalt dan voor de huur van de grond.

Vaak heb je bij een vakantiehuis ook een VvE: de Vereniging van Eigenaren. Daarvan wordt meestal het onderhoud van het park of het complex betaald. En verder heb je natuurlijk ook hier gewoon weer de kosten van gas, water, energie en gemeentelijke heffingen.

Kijk goed naar deze kosten: een vakantiehuis kopen Brabant kan hierdoor goedkoper zijn dan bijvoorbeeld een vakantiehuis in Drenthe. Vergelijk de verschillende locaties met elkaar.

Chalet of caravan? Extra aandacht

Ga je een chalet of stacaravan kopen? Dan is het goed om even extra aandacht te hebben voor het volgende: een chalet of stacaravan heeft een vaste staanplaats. Die mag je meestal niet zelf meer veranderen. Je bent dan dus echt aan de locatie gebonden. De vakantiehuis makelaar raadt je aan om te kijken naar chalets zonder staanplaats. Dan kun je zelf een recreatiepark uitzoeken en daar een stuk grond pachten. Op die manier kun je later ook nog verhuizen.

Als je let op al deze zaken, kun je met een prettig gevoel een vakantiehuis kopen. Je kunt dan nog jaren ontspannen en genieten in je nieuwe vakantiewoning.