Strand en weer MadagascarHet klimaat in Madagaskar verschilt heel erg van het klimaat dat wij in Nederland kennen. Madagaskar is een land met een heel erg wisselvallig klimaat. Madagaskar kent veel klimaattypen en dit maakt het en speciaal land. Dit artikel brengt je op de hoogte over het klimaat op Madagaskar.

De verschillende klimaattypen op Madagaskar

MadagascarMadagaskar kent een tropisch klimaat, dit vooral in het noorden en het oosten van het land. Het tropisch klimaat kan aan de hand van de hoeveelheid regenval weer onderverdeeld worden. Het is erg warm in het noorden en het oosten van Madagaskar en het regent hier heel erg veel. Het centrum van Madagaskar kent een vochtig subtropisch klimaat, waar de luchtvochtigheid heel erg hoog is. Daarnaast kent Madagaskar nog twee klimaattypen. Het westen van Madagaskar heeft een warm steppeklimaat. En tot slot heerst er ook een woestijnklimaat in Madagaskar, dit rondom de rivier Mangoky.

De temperaturen in Madagaskar

Madagaskar is het hele jaar door een lekker warm land, de temperaturen schommelen niet zoveel. Zelfs tijdens de winter kent Madagaskar een temperatuur van 22 graden Celsius. Daarnaast kent Madagaskar ook hele warme zomers van wel 35 graden Celsius. Het klimaat hangt wel erg af van de plek waar je je bevind in Madagaskar. Elke plek heeft zo zijn eigen klimaattype. En het is wel belangrijk om te weten dat het ’s nachts heel erg af kan koelen in Madagaskar.

De seizoenen op Madagaskar

Madagaskar ligt op het zuidelijk halfrond, dit betekent dat de seizoenen precies het tegenovergestelde zijn van die van ons. In het zuidelijk halfrond wordt niet zoals bij ons van vier seizoenen gesproken, maar liefst van twee seizoenen: het natte en het droge seizoen. Het droge seizoen is niet letterlijk droog, want tijdens het droge seizoen valt er ook behoorlijk veel regen. Het droge seizoen begint in mei en eindigt in oktober. Het natte seizoen begint in november en eindigt in april. De winter vindt in Madagaskar plaats in de maanden juli, augustus en september. De zomer duurt van november tot en met maart.

De regen op Madagaskar

In de maanden december, januari, februari en maart valt er de meeste regen in Madagaskar. In deze periode valt er wel altijd op meer dan 20 dagen regen en in totaal is dat 200 millimeter. De hoeveelheid regen is ook afhankelijk van waar je je op Madagaskar bevind.
In het zuiden van Madagaskar regent het bijna nooit, terwijl het aan de oostkust bijna het hele jaar door regent.

De orkanen op Madagaskar

Madagaskar heeft een heel erg mooi tropisch klimaat, maar dit heeft soms ook zo zijn nadelen. Er komen ook wel eens orkanen en tropische stormen voor in Madagaskar. De kans op een orkaan of een tropische regenstorm is best groot. In de maanden december tot en met halverwege mei kent Madagaskar een orkaanseizoen. Het is daarom slimmer om naar Madagaskar te reizen in de maanden van november tot en met april. In deze periode ben je er zeker van dat er geen orkaan kan voorkomen die jouw vakantie zal verpesten.

Wat is de beste reistijd naar Madagaskar?

Zoals eerder vermeld kent Madagaskar een groot aantal aan klimaattypen. Het orkaanseizoen vindt plaats in de maanden december tot en met mei. Het is daarom sterk afgewezen om in deze periode naar Madagaskar te reizen. In de maanden november tot en met april is er geen kans op orkanen of tropische stormen en daarnaast kent Madagaskar in deze periode een erg aangename temperatuur. Het wordt dus erg aangeraden om in deze maanden een bezoek aan Madagaskar te brengen. Wil je echt van de warmte genieten dan kun je het beste in de maanden april of mei naar Madagaskar voor een zomervakantie.

Meer weten over Madagaskar? Kijk dan op http://www.matoketours.nl/madagascar/ of http://www.madagascar-tourisme.com/en