Ben je van plan om op vakantie te gaan en wil je een leuke fietsentocht met je fiets maken? Dan moet je ervoor zorgen dat je fietsendrager wel voldoet aan al de gestelde eisen. Met de juiste fietsendrager kun je zelfs met de auto probleemloos met je fiets rijden. Het is wel belangrijk dat de fietsendrager geschikt is voor jouw auto. Maar aan welke eisen moet een fietsendrager voldoen als je het wilt meenemen op vakantie?

Fietsendrager op vakantie

Als je een fietsendrager gaat kopen dan moet je letten op een aantal belangrijke punten. Ga je met een auto of een busje dan moet je een fietsendrager met een trekhaak monitoren. Heeft je voertuig geen trekhaak dan kun je kiezen voor een dak drager of fietsendrager voor je achterklep. Ten tweede moet je kijken naar het type fiets dat je wilt vervoeren. Denk aan sportfietsen of een elektrische fiets. Sportfietsen, zoals racefietsen en mountainbikes, zijn vaak relatief licht. Elektrische fietsen zijn juist erg zwaar en kunnen daarom niet op elke fietsendrager gebruikt worden. Het aantal fietsen en het gewicht van die fietsen kunnen jou helpen om een fietsendrager aan te schaffen die aansluit bij je behoefte. Het type fietsendrager dat het beste bij je past hangt dus niet alleen af van de mogelijkheden van je auto, maar ook van de fietsen zelf. De beste fietsendrager voldoen aan al deze punten. Je moet kijken naar wat jouw auto aan mogelijkheden heeft. Daarna is het van belang het type fiets dat je wilt vervoeren.

Fiets mee op vakantie

Wanneer je op vakantie gaat is het dus belangrijk dat je je ook houdt aan de regels van het land. Op die manier voorkom je een boete maar ook schade aan je fietsendrager. De fietsen op de fietsendrager mogen aan beide kanten niet meer dan 20 centimeter uitsteken en er mogen geen scherpe delen uitsteken. Je fietsendrager mag niet zwaarder zijn dan de maximale kogeldruk van de trekhaak. Het is verplicht om een witte kentekenplaat van je auto op de verlichtingsbak van de fietsendrager te plaatsen. Verder is een verlichtingsbak verplicht als de fietsendrager of fietsen de verlichting bedekt. In sommige landen is het verboden om de fietsendrager inclusief fietsen breder te hebben dan 2,55m. In andere landen moet de achterkant voorzien zijn van een rood/wit reflectiebord. De regels omtrent een fietsendrager kunnen dus per land verschillen. Het is belangrijk dat je deze regels goed doorneemt alvorens je een fietsvakantie wilt inplannen.