Je hebt het vast wel eens gezien op televisie: een cruise vakantie. Een vakantie die in het teken staat van luxe, gemak en een mooi uitzicht. Klinkt als een droom, toch? Gelukkig kan die droom ook gemakkelijk werkelijkheid worden. Maar wat is een cruise vakantie eigenlijk? Lees hier alles over een cruise vakantie, de voor- en nadelen van zo’n reis en waarom je op cruise vakantie zou gaan.

In het kort

Wat is een cruise vakantie eigenlijk precies? Kortgezegd, een cruise vakantie is een vakantie die je doorbrengt op een cruiseschip. Vaak duurt zo’n vakantie acht dagen. Er zijn echter ook cruise vakanties van bijvoorbeeld drie dagen, tien dagen of zelfs 21 dagen. Het is maar net wat je zelf wil. Op een cruiseschip zijn vaak diverse restaurants en andere eet- en drinkgelegenheden. Daarnaast is er vaak een zwembad te vinden en zijn er verschillende activiteiten te doen. Voor jeugd is er bijvoorbeeld vaak een animatieteam te vinden.

Varen doe je voornamelijk ’s nachts, waardoor je (vaak) iedere ochtend wakker wordt op een nieuwe locatie. Daar heb je dan de gelegenheid om bijvoorbeeld de stad te verkennen of om een activiteit te gaan doen. Op het afgesproken tijdstip ben je terug op het schip om verder te varen.

Rijke mensen?

Er werd nog wel eens gedacht dat cruise vakanties alleen geschikt zijn voor ‘rijke’ mensen, of mensen die veel te besteden hebben. Er zijn inderdaad cruise vakanties die duizenden euro’s kosten voor een paar dagen, maar je wordt tijdens zo’n vakantie wel overstroomd met luxe. Echter zijn er ook genoeg cruise vakanties te boeken voor een hoop minder geld. Met een paar honderd tot duizend euro kun je ook al genieten van een cruise vakantie.

Een cruise kan overal

Geloof het of niet, je kunt werkelijk overal op cruise vakantie. Wil je door Scandinavië varen? Zoek eens naar ‘cruise Scandinavië’ en ontdek de mogelijkheden. Wil je liever langs Amerika of toch via Italië? Alles is mogelijk. Bovendien zijn er diverse locaties vanaf waar je kunt vertrekken. Vanaf Nederland vertrek je vanaf diverse havens, maar ook wereldwijd zijn er erg veel vertreklocaties. Houd er rekening mee dat, als je een cruise boekt, je wel naar die vertreklocatie moet zien te komen. Kies dus het liefst een locatie in de buurt om dure vliegtickets te voorkomen.