Botswana, het land van flood plains, woestijnen en oneindige horizons. Botswana is een van de bestemmingen in zuidelijk Afrika die je, als je van wild en natuur houdt, zeker zou moeten bezoeken! Het is een land dat veel meer te bieden heeft dan wat men verwacht en waar je nog enorme stukken ongerepte wildernis vindt waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Hieronder volgt een korte beschrijving van de hoogtepunten van Botswana reizen.

  1. Okavango Delta

De Okavango Delta vormt het hart van Botswana en is zeer zeker de grootste toeristische trekpleister van het land. In dit gebied eindigt de Okavango rivier, wat resulteert in een uniek gebied met een hele bijzondere flora en fauna. Het waterniveau in de delta is afwisselend hoog en laag, al naar gelang de hoeveelheid water die de rivier aanvoert. Stroompjes en waterwegen ontstaan en verdwijnen het hele jaar door, zodat het landschap constant verandert. Het gebied is enorm rijk aan wild en dan ook een waar paradijs voor wildliefhebbers. Naast een indrukwekkende lijst van zoogdieren, waaronder de zeer bedreigde wilde honden en sabel antilopen, tref je in het waterrijke gebied ook een myriade aan vogels, insecten en reptielen aan. Het meest bijzondere zijn daarbij wel de prachtige kikkertjes die in de moerassen leven. Wil je de Okavango Delta bezoeken, dan kun je kiezen uit verschillende accommodaties die ín de Delta zijn gesitueerd. Je kunt deze alleen per boot of per chartervluchtje bereiken, wat een verblijf hier duurder maakt. Een goed alternatief zijn kampen die aan de rand van de delta liggen en waar vandaan je mokorotochtjes (een mokoro is een soort platte kano) kunt maken de delta in.

  1. Chobe National Park

Ten noorden en oosten van de Okavango Delta strekt zich het Chobe National Park uit, dat grenst aan de Chobe rivier. Hier vind je enorme kuddes olifanten, die vooral in het droge seizoen komen drinken bij de rivier. Bezoek je Chobe, maak dan ook een bootcruise op de Chobe rivier om de dieren te zien drinken en zwemmen in de rivier! Je kunt Chobe bezoeken vanuit het stadje Kasane, waar alles draait om het toerisme. Bij veel accommodaties kun je pakketten boeken waarbij (boot)safari’s naar Chobe National Park zijn inbegrepen bij je verblijf. In het hoogseizoen kan het echter erg druk zijn, aangezien alle safari’s worden gedaan in het slechts kleine gedeelte van het park dat grenst aan de rivier. Een goed alternatief zijn accommodaties die verder weg van Kasane in het nationale park zijn gelegen. Hier worden ook safari’s gedaan in het veel minder drukke gedeelte van het park zodat je geen last zult hebben van het ‘spitsuur’ langs de rivier.

  1. Makgadikgadi National Park

In een ver verleden was er in Botswana een enorm meer, dat echter in de loop van eeuwen langzaam verdampte tot er slechts enkele zoutpannen overbleven. Naast deze zoutpannen bestaat het Makgadikgadi National Park uit zandvlaktes en rotsen, waar niet veel meer groeit dan gras en de zo typerende acaciabomen. Voor het grootste deel van het jaar is dit gebied extreem droog en dor, maar als er voldoende regen valt lopen de zoutpannen vol met water en vindt er een ware transformatie plaats. Olifanten, gnoes en zebra’s trekken naar het gebied en duizenden flamingo’s strijken neer in het alkalische water – een spectaculair gezicht!

  1. Central Kalahari Game Reserve

De Kalahari is het van oorsprong het leefgebied van de ‘bushmen’, een van ’s werelds oudste volkeren die hun tradities van jagen en verzamelen in ere houden. Het is tevens het grootste en reservaat van Botswana, dat pas in de jaren 90 werd opengesteld voor toeristen. Het park heeft een mysterieuze schoonheid en een weidsheid en leegte die onbeschrijfelijk is. Rode zandduinen, open graslanden, zoutpannen en ondiepe rivierbeddingen wisselen elkaar af; een landschap dat tot leven komt zodra er een drup regen valt. Een van de hoogtepunten in het uitgestrekte gebied is Deception Valley in het noorden. Er leeft veel wild in de Kalahari, dat zich echter uitstekend aangepast heeft aan de moeilijke omstandigheden. Tijdens het regenseizoen in de maanden december t/m maart trekt het wild naar de waterdrinkplaatsen, waar vers gras te vinden is. In de overige maanden verspreiden de dieren zich, waardoor het moeilijker is het ze te spotten. De Kalahari is dan ook vooral een bestemming waar je moet genieten van het landschap, dat zich uitstekend leent voor het maken van prachtige foto’s! Wild dat je hier kunt zijn de beroemde Kalahari leeuwen met hun zwarte manen, de bijzondere bruine hyena’s, honingdassen en natuurlijke gems- en springbokken.

  1. Kgalagadi Transfrontier Park

De Kgalagadi Transfrontier Park (voormalige Gemsbok National Park) ligt deels in Botswana en deels in Zuid-Afrika. ‘Kgalagadi’ betekent ‘place of thirst’ en het gebied is dan ook het derde grote woestijngebied in Botswana. Het landschap van de Kgalagadi in Botswana bestaat grotendeels uit zand- en grasvlaktes, afgewisseld met acaciabomen. Ook hier zijn weer waterpannen te vinden, die vollopen met water na enige regenval van betekenis. Een trip naar de Kgalagadi is alleen voor echte avonturiers; het gebied is ruig en slechts bereikbaar per 4×4 voertuig. Voorzieningen zijn niet aanwezig bij de enkele kampeerplaatsen die het park heeft, dus wil je dit gebied bezoeken, dan zul je alles zelf mee moeten nemen; van water tot brandstof en eten. Het is dan ook zaak een tocht naar de Kahalari goed te plannen! Je beloning is een ongeëvenaarde ervaring in een totaal ongerepte omgeving. In het gebied kun je de Kalahari leeuwen zien, maar ook luipaarden, cheeta’s, hyena’s en kuddes gnoes, springbokken, elanden, rood hartebeesten en talloze vogelsoorten.