De meeste werkende ouders hebbn minder vakantie dan hun kinderen en de vakantiedagen sluiten niet altijd geheel aan op de schoolvakanties die van tevoren vastgesteld worden door de Rijksoverheid. Maar wat doe je nou met kinderopvang op het moment dat jij nog gewoon naar kantoor moet terwijl je kinderen lekker thuis mogen blijven? Voor dit soort momenten zijn er verschillende opties, die we in dit artikel met je gaan bespreken!

Zomerkampen met vakantiespelen

Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan het zogenaamde vakantiespelen? Er zijn verschillende organisaties die dit tegenwoordig aanbieden (de online zoekmachines vinden er graag eentje bij jou in de buurt) en het principe is heel eenvoudig. Je schrijft je kind in voor een soort van kamp en van maandag tot vrijdag gaan ze er overdag naar toe om verschillende activiteiten te doen samen met vriendjes/vriendinnetjes, broers en zussen. Er wordt gewoon thuis avondgegeten en geslapen dus de kosten zijn erg te overzien. Zo hoef jij geen vakantiedagen op te nemen en je kind heeft het uitstekend naar zijn/haar zin.

Young woman speaker in front of children crowd. Kids summer camp.

BSO

Een andere optie kan de buitenschoolse opvang zijn. Hoewel dit qua buitenactiviteiten meestal niet tegen de zomerkampen op kan, worden er wel degelijk leuke dingen georganiseerd op de BSO. Een BSO (of kinderdagverblijf) in de buurt is natuurlijk gemakkelijk te vinden en ze hebben vaak een aangepast zomerrooster. In elk dorp of omliggend dorp is wel eentje te vinden waar je je kind kunt inschrijven tijdens bijvoorbeeld de lange zomervakantie. Over het algemeen krijg je voor BSO nog toeslag (tot het voortgezet onderwijs) maar niet voor de TSO. Meer informatie hier.

Vrienden en klastgenoten

En voor sommige gelukkige ouders is er een thuiswerkende (of -blijvende) ouder van een klasgenoot van je kind die het geen probleem vindt om er een extra kind bij te hebben voor de dag. Dit is wel wat moeilijker te regelen omdat je je kind niet gewoon kunt inschrijven, maar het is een hele fijne optie. Tijdens vakanties laat jij jouw kind bij een vriendje of vriendinnetje achter terwijl jij gewoon naar je werk kunt. Ook al is dit in principe gratis, denk er wel aan om wat aan te bieden aan de opvangende ouders (vergoeding voor de maaltijden, wat geld om de entree van het zwembad o.i.d. te betalen of gewoon een lekkere taart of fles wijn aan het einde van de week als bedankje.

Denk vooruit en organiseer

Wanneer je hebt gekozen wat je gaat doen met de dagopvang van je kind(eren) zal je zien dat de organisatie een beetje anders is dan gewoonlijk wanneer ze naar school gaan en de routine er in hebben zitten. En wanneer er een andere ouder is die voor je kind zorgt is dit makkelijk geregeld, want die zal hoogstwaarschijnlijk niet met 20 man op stap hoeven en helpt je kind even herinneren aan jassen en tassen. Voor de BSO en het zomerspelen is dit wel anders. Omdat een jas, sportttas of rugzak makkelijk vergeten is, denk eens aan naamlabels van bijvoorbeel TopEtiketten zodat jouw kinderen altijd met de juiste dingen thuiskomen. Deze naamlabels kunnen volledig gepersonaliseerd worden (denk hierbij niet alleen aan kleur en lettertype, maar je kunt bijvoorbeeld ook de gegevens van jouw kind op de labels zetten, zoals naam, adres en telefoonnummer). Mochten er onverhoopt toch een aantal spullen kwijtraken, dan is het voor andere ouders natuurlijk ook veel gemakkelijker om de spullen bij de rechtmatige eigenaar terug te laten belanden. Hierdoor raakt jouw kind nooit meer zijn spullen kwijt.

Halen en brengen kan nog een hele organisatie zijn wanneer het zomerrooster niet aansluit op je werktijden, dus een netwerk van lieve helpers (denk aan oma’s, opa’s, broers, zussen, een lieve buurman/-vrouw) is nog steeds erg belangrijk. Wanneer jij en je partner allebei werken, regel dan dat de één wat later begint en de ander wat later thuiskomt.

Zoals je ziet zijn dus verschillende opties voor jou en je kind om de vakantie door te komen. Zo kan jij rustig naar je werk en genieten de kinderen van hun vrije dagen.