Overal waar je je waant in Duitsland, kom je het tegen: voetbal. Waar in vele landen vaak alleen het hoogste niveau meetelt, is dit in Duitsland niet het geval. Ook in de 2. Bundesliga zijn de gemiddelde bezoekersaantallen hoog en hebben clubs grote stadions nodig. Jong, oud, man, vrouw: je komt het allemaal tegen in een voetbalstadion in Duitsland.

In 2014 voerde Pluri Consultoria uit Brazilië een onderzoek uit naar het gemiddeld aantal wedstrijdbezoekers in voetbalcompetities over de hele wereld. In de top 10, die volledig uit Europese voetbalclubs bestaat, staan maar liefst 6 (!) clubs uit de Duitse Bundesliga. Dit geeft de populariteit van het Duitse voetbal goed weer.

Een voetbalreis naar Duitsland is een bijzondere, altijd sfeervolle ervaring.

Eén van de Duitse voetbalclubs die voorkwam in de top 10 van 2014 is Hamburger SV – de enige club die tot 2018 nooit eerder gedegradeerde naar een lager niveau. Met een gemiddeld toeschouwersaantal van 51.825 eindigde Hamburger SV op een tiende plaats. Ondanks dat de club in 2018 degradeerde naar de 2. Bundesliga is het gemiddelde toeschouwersaantal nog steeds hoog; in het seizoen van 2018-19 was dit maar liefst 46.981.

Hertha BSC – de club uit de Duitse hoofdstad Berlijn – eindigde op een negende plaats met een gemiddelde van 51.889 toeschouwers. De subtopper Borussia Mönchengladbach eindigde op een achtste plaats met een gemiddeld toeschouwersaantal van 52.239. Niet slecht voor een club die al jaren geen prijzen pakte en een stadion heeft met een maximale capaciteit van 46.279.

Op de zesde plaats staat middenmoter/subtopper (dit varieert nogal voor de club uit Gelsenkirchen) Schalke 04. Waar bij Schalke per wedstrijd 61.673 toeschouwers in de Veltins Arena kunnen, is het gemiddelde aantal bezoekers per wedstrijd 61.569; zeker iets om als club trots op te zijn.

De beste club van Duitsland en ook een van de beste clubs van Europa kan natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken: Bayern München neemt een vijfde plaats in op het rijtje best bezochte clubs van de wereld. In de Allianz Arena in kunnen maar liefst 75.000 bezoekers; het gemiddelde bezoekersaantal was in 2014 maar liefst 71.000

De nummer 1 steekt er met een gemiddelde toeschouwersaantal van 80.297 met kop en schouders bovenuit: de populaire club Borussia Dortmund. Die Borussen, uit de Duitse stad Dortmund, staan er al jarenlang om bekend één van de grootste, meest fanatieke fanscharen te hebben. Met de beroemde Gelbe Wand in het Signal Iduna Park is iedere thuiswedstrijd een geweldige ervaring.

Een gemiddeld toeschouwersaantal van 80.297, daar waar de maximale capaciteit 81.365 is, is uniek te noemen. Waar Bayern München zich al jarenlang op vele vlakken Der Rekordmeister mag noemen, moeten zij op dit gebied toch echt hun verlies nemen.

Bron: https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/393287/de-tien-clubs-met-de-meeste-bezoekers-per-thuiswedstrijd.html?itm_source=www.voetbalprimeur.nl&itm_medium=Navigatie%20Pijltjes